Altijd tijd voor een kop thee en goed gesprek

Familieopstellingen

Ieder mens wordt gevormd door zijn of haar opvoeding. Maar zelfs generaties die jij nooit ontmoet hebt, kunnen een stempel drukken op jouw leven nu, doordat ze overtuigingen, voortgekomen uit onverwerkte trauma's, aan jou door hebben gegeven. Volkomen onbedoeld en onvermijdelijk overigens. Daar kunnen we nu mee aan de slag.

Dat doe ik door middel van systemisch werk, ook wel familieopstellingen genoemd. Deze methode heeft eind van de vorige eeuw bekendheid gekregen door het werk van Bert Hellinger, en is in de afgelopen jaren ontwikkeld en verfijnd door mensen als Franz Ruppert en Jan Velsen.

In een familieopstelling worden verbanden tussen personen en gebeurtenissen in het (mogelijk verre) verleden, en jouw belevingswereld vandaag duidelijk en kan een begin worden gemaakt met heling.

Ik gebruik in het algemeen poppetjes of vloerankers om personen en begrippen op te stellen, aangezien er meestal geen representanten voorhanden zijn. Voor sommige mensen is dat een veilig idee, dan voelen ze zich niet zo gezien. En dit werkt prima!

Als je meer dynamiek zoekt, kunnen we in overleg een of meerdere personen betrekken als "live" representant, of een workshop doen waarin deelnemers tijdens meerdere opstellingen afwisselend vraagsteller en representant (in elkaars opstelling) zijn.